Αραχωβίτης και Δουμάνη επισκέφθηκαν το Λιμεναρχείο Νεάπολης για το ατύχημα με τα πλοία ανοικτά των Κυθήρων

Στ. Αραχωβίτης και Σ. Δουμάνη στο Λιμεναρχείο Νεάπολης προκειμένου να ενημερωθούν για το ατύχημα με τα πλοία σε διεθνή ύδατα ανοικτά των  Κυθήρων

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης μαζί με την υποψήφια βουλεύτρια Σοφία Δουμάνη επισκέφθηκαν σήμερα, Τρίτη, 16 Μαρτίου, τη Νεάπολη Λακωνίας και είχαν συνάντηση με τον Περιφερειακό Διοικητή Λιμενικού Σώματος Πελοποννήσου κ. Κυριακουλόπουλο και τον Λιμενάρχη Νεάπολης κ. Μοτσάκο.

Κατά τη συνάντηση, ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την στιγμή της σύγκρουσης των δυο πλοίων σε διεθνή ύδατα ανοιχτά των Κυθήρων, την μεταφορά τους στον όρμο των Βατίκων - αν και υπάρχει νομοθεσία που εντάσσει την συγκεκριμένη περιοχή, ως προστατευόμενη περιοχή Natura, στις εξαιρέσεις περιοχών καταφυγής πλοίων που κινδυνεύουν και από τα οποία υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης-  καθώς και για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Πληροφορήθηκαν επίσης την κατάσταση του πληρώματος και των πλοίων.

Συζήτησαν εκτενώς για την απόφαση -και κάτω από ποιες συνθήκες αυτή ελήφθη- για την ρυμούλκηση των πλοίων εντός του όρμου των Βατίκων. Συζητήθηκε ακόμη η παρακολούθηση των ενεργειών που γίνονται από τους ειδικούς, το ενδιαφέρον των πλοιοκτητριών εταιριών, η ασφάλιση των πλοίων και η εποπτεία του Λιμενικού Σώματος.

Οι αξιωματικοί, ευγενέστατα και αναλυτικά, μάς ενημέρωσαν ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός μέλους του πληρώματος κανενός από τα δύο πλοία και ότι δεν υπήρξε ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης μάς πληροφόρησαν ότι η απόφαση των αρμοδίων για την μεταφορά εντός του όρμου ελήφθη καθώς υπήρξε ανωτέρα βία επιλογής του συγκεκριμένου σημείου ως του μοναδικού, πλησιέστερου

και ασφαλούς σημείου και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη μέχρι τώρα και δεσμεύτηκαν ότι δε θα υπάρξει ναυάγιο εντός του όρμου. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται, προτείνεται από τους ειδικούς που συλλέγουν όλα τα δεδομένα και εφαρμόζουν μοντέλα προσομοίωσης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται, θα πρέπει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια, την προστασία της περιοχής από την ρύπανση και βέβαια, την έγκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας που διατηρούν τον τελικό λόγο και ευθύνη.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.