Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός της Ι.Μ. Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων(video)

Στις 9 Μαρτίου κάθε έτους η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη της Σεβαστείας ασκησάντων, ωστόσο, επειδή η εορτή φέτος συνέπιπτε με το Ψυχοσάββατο, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας, προεορτάστηκε. 

Στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγύρισε με λαμπρότητα η ιστορική φερώνυμη Ιερά Μονή στον Πάρνωνα. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαρτίου 2024 τελέσθηκε ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, τιμητικά χοροστάτησε ο Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, επειδή αφενός άγει τα σεπτά του Ονομαστήρια κατά την εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα, αφετέρου ήταν η πρώτη χρονιά που συμμετείχε ως Επίσκοπος στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής, της οποίας είναι αδελφός εκ κουράς. 

AGIOI SARANTA (8)

Λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στους ευλαβείς προσκυνητές ο προσκεκλημένος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς με την Ιερά Μητρόπολή μας και ιδιαίτερα με το ιστορικό Μοναστήρι. Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στο φρικτό μαρτύριο των τιμώμενων Αγίων, υπογραμμίζοντας την βαθιά πίστη και το ψυχικό τους σθένος, ενώ επιχείρησε έναν παραλληλισμό με τη σύγχρονη αποπροσανατολισμένη εποχή, όπου τα χαρακτηριστικά  αυτά των Αγίων τεσσαράοντα είναι επιβεβλημένα για κάθε χριστιανό, σε συνδυασμό με την τήρηση της ‘’εν Χριστώ ζωής’’, προκειμένου να γίνει κοινωνός της Επουράνιας Βασιλείας. 

Νωρίτερα ο σεπτός Ποιμενάρχης μας είχε εκφράσει ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Ξάνθης, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Πανοσ. Αρχ. Ιωάννη Καραμούζη, καθώς και τους κληρικούς τόσο της τοπικής μας Εκκλησίας, όσο και από άλλες περιοχές, που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον Εσπερινό. Στη συνέχεια εκθείασε την αδελφότητα της Μονής, υπό τον Ηγούμενο π. Εφραίμ, η οποία προσφέρει με ζήλο, ταπεινότητα και διακριτικότητα πνευματικό καταφύγιο σε πολλούς πιστούς, ενώ ολοκληρώνοντας ευχήθηκε για τα Ονομαστήρια του στον στενό του συνεργάτη, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο  Λακεδαιμονίας. 

AGIOI SARANTA (9)

Από την πλευρά του ο Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, με την ολοκλήρωση του Εσπερινού, ευχαρίστησε αρχικά τους τιμώμενους Αγίους και τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, ενώ αντευχήθηκε οι Άγιοι Τεσσαράκοντα να στέκονται προστάτες και καθοδηγητές σε όλους όσοι τους ευλαβούνται.

Την κυριώνυμη ημέρα, Παρασκευή 8 Μαρτίου, τελέσθηκαν ο πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, η ευλόγηση των άρτων και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας.

AGIOI SARANTA (3)

Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στεκόμενος στην φράση: «Δριμύς ο Χειμών, αλλά γλυκύς ο Παράδεισος», που εκστόμισαν οι τιμώμενοι Άγιοι κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου τους στην παγωμένη λίμνη της Σεβαστείας, για να στηρίξουν ο ένας τον άλλο, αναφέρθηκε στον γλυκύ Παράδεισο στον οποίο όλοι έχουμε κληρονομικά δικαιώματα, αρκεί να ακολουθήσουμε την πορεία που πρεσβεύει η Πίστη μας. 

AGIOI SARANTA (2)

Επισφραγίζοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους προσκεκλημένους Μητροπολίτες για την τιμητική παρουσία και τις εξαιρετικές ομιλίες τους, στους κληρικούς που συμμετείχαν και τις δύο ημέρες στην πανήγυρη, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, την αδελφότητα της Μονής που τα είχε, όπως πάντα, όλα φροντισμένα στην εντέλεια, τα παιδιά όμορου Δημοτικού Σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους, καθώς και τους πολυάριθμους προσκυνητές από τη Λακωνία και από άλλα μέρη της Πατρίδας μας που συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες σε πνεύμα κατάνυξης.

Ακολούθησε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα στους προσκυνητές, που είχαν κατακλύσει το καθολικό και τον προαύλιο χώρο.

Την κυριώνυμη ημέρα παραβρέθηκαν στον εορτασμό ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας ταξίαρχος Δημήτριος Αννετούδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας ταξίαρχος Βασίλειος Τσιγαρίδης.

AGIOI SARANTA (4)

Last modified on Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 15:01

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.