Print this page

Επιστημονική ημερίδα με θέμα τον ρόλο και την συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά

Μαρτίου 01, 2024 0

Επιστημονική ημερίδα με θέμα τον ρόλο και την συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά -ενός από τους πλέον παραγνωρισμένους αγωνιστές- στην Ελληνική Επανάσταση, προγραμματίζει ο Φορέας Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034», με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας των ιστορικών Γιάννη Τσουλόγιαννη και Νίκου Καρμοίρη. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στην Σπάρτη στις 30 Μαρτίου 2024, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιστημονικών φορέων.

     Ο Παναγιώτης Κρεββατάς υπήρξε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της προεπαναστατικής και πρώιμης επαναστατικής περιόδου. Φιλικός, Προεστός του Μυστρά, Βουλευτής στο Α΄ Βουλευτικό και οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο για την έκβαση του Αγώνα σε διπλωματικό, οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η δολοφονία του στις 16 Νοεμβρίου 1822 στο γεφύρι του Κόπανου στον Ευρώτα, αφ’ ενός άλλαξε τον ρου των επαναστατικών πραγμάτων, αφ’ ετέρου ξεθώριασε την μορφή του από την συλλογική μνήμη. Ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του θα διηγηθεί πως «ήτον άνθρωπος με νου και πολλά ωφέλιμος για την Πατρίδα», ενώ ο Νικηταράς σε μία επιστολή του λίγες ημέρες μετά το φονικό σημείωνε: «η Ευρώπη Κρεββατάν εγνώριζεν και όχι Κώσταν και Παύλον»! Τί σημαίνει όμως το όνομα «Παναγιώτης Κρεββατάς» για τους σύγχρονους Λάκωνες; Ποιος ο ρόλος και η συμβολή του στην Εθνεγερσία; Και πως, εν τέλει, ξαναγράφεται -ή ξαναδιαβάζεται- η ιστορία αναδεικνύοντας όσους τέθηκαν μοιραία -ή εντέχνως- στο περιθώριο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η προσεχής επιστημονική ημερίδα.

     Σημειώνεται πως εντός του Μαρτίου θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας (εισηγητές, θέματα ανακοινώσεων, ώρα και τόπος διεξαγωγής, συνδιοργανωτές, παράλληλες δράσεις κ.ά.).