Επιστημονική ημερίδα με θέμα τον ρόλο και την συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά

Επιστημονική ημερίδα με θέμα τον ρόλο και την συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά -ενός από τους πλέον παραγνωρισμένους αγωνιστές- στην Ελληνική Επανάσταση, προγραμματίζει ο Φορέας Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034», με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας των ιστορικών Γιάννη Τσουλόγιαννη και Νίκου Καρμοίρη. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στην Σπάρτη στις 30 Μαρτίου 2024, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιστημονικών φορέων.

     Ο Παναγιώτης Κρεββατάς υπήρξε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της προεπαναστατικής και πρώιμης επαναστατικής περιόδου. Φιλικός, Προεστός του Μυστρά, Βουλευτής στο Α΄ Βουλευτικό και οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο για την έκβαση του Αγώνα σε διπλωματικό, οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η δολοφονία του στις 16 Νοεμβρίου 1822 στο γεφύρι του Κόπανου στον Ευρώτα, αφ’ ενός άλλαξε τον ρου των επαναστατικών πραγμάτων, αφ’ ετέρου ξεθώριασε την μορφή του από την συλλογική μνήμη. Ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του θα διηγηθεί πως «ήτον άνθρωπος με νου και πολλά ωφέλιμος για την Πατρίδα», ενώ ο Νικηταράς σε μία επιστολή του λίγες ημέρες μετά το φονικό σημείωνε: «η Ευρώπη Κρεββατάν εγνώριζεν και όχι Κώσταν και Παύλον»! Τί σημαίνει όμως το όνομα «Παναγιώτης Κρεββατάς» για τους σύγχρονους Λάκωνες; Ποιος ο ρόλος και η συμβολή του στην Εθνεγερσία; Και πως, εν τέλει, ξαναγράφεται -ή ξαναδιαβάζεται- η ιστορία αναδεικνύοντας όσους τέθηκαν μοιραία -ή εντέχνως- στο περιθώριο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η προσεχής επιστημονική ημερίδα.

     Σημειώνεται πως εντός του Μαρτίου θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας (εισηγητές, θέματα ανακοινώσεων, ώρα και τόπος διεξαγωγής, συνδιοργανωτές, παράλληλες δράσεις κ.ά.).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.