Εγκαινιάστηκε η έκθεση του ομογενή Πίτερ Κατσίχτη «Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα»

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία πλήθους κόσμου που γέμισε ασφυκτικά το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων έγιναν το βράδυ της Τρίτης τα εγκαίνια της ζωγραφικής έκθεσης με έργα του ομογενή Παναγιώτη (Πίτερ) Κατσίχτη.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεσή του, που φέρει τον τίτλο «Ζωγραφική διαδρομή Νέα Υόρκη – Αθήνα», εκφράζοντας έτσι εύγλωττα την καλλιτεχνική του πορεία που μετρά πλέον 40 χρόνια.

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, τον οποίο ο κ. Κατσίχτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην πραγματοποίησή της. Ευχαριστίες απηύθυνε και στον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά, ενώ μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά, αλλά και τη συγκίνησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου (όπως προαναφέρθηκε η αίθουσα του Κέντρου Τεχνών ήταν κυριολεκτικά κατάμεστη και, μεταξύ άλλων, υπήρχαν αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας κ.ά.).

ΚΑΤΣΙΧΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (2)

Εξήντα και πλέον πίνακες, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, από ακρυλικό σε καμβά αποτυπώνουν το ταλέντο και την καλλιτεχνική του φυσιογνωμία.

«Ο Κατσίχτης ζωγραφίζει αδιάλειπτα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χωρίς την πίεση της επιτυχίας και της αναγνώρισης. Δούλεψε για πολλά χρόνια στο ατελιέ του στη Νέα Υόρκη και τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο ατελιέ στη Γλυφάδα, δημιουργώντας έργα με ρέουσα ζωγραφικότητα που διευρύνουν τη φαντασία», όπως γράφει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς και προσθέτει: «Το φως και το χρώμα, το τυχαίο και το απρόοπτο, τον απασχολούν κυρίαρχα, δίνοντας προτεραιότητα στις ελεύθερες χειρονομιακές εκφράσεις και το στάξιμο (dripping) του χρώματος. Ετσι, δημιουργεί έργα με έντονο χρωματικό πλούτο, δυνατές φόρμες, αλλά και δυνατές κινήσεις καμπύλων γραμμών, σαν να πρόκειται για κομψές λεπτές ‘κορδέλες’, με λεπτές πινελιές και κηλίδες, συνήθως λευκού χρώματος. Η οξύτατη αίσθηση του φωτός και η κυριαρχία των έντονων χρωμάτων (κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί) μαρτυρούν την υπομονή και την ψυχραιμία του στο να ενορχηστρώνει μια διαυγέστατη ενότητα έργων, που ενώ σε μια πρόχειρη ματιά, σου φαίνονται χειρονομιακά εύκολα, αποκαλύπτουν τη δεξιοτεχνία και τη χρωματική του ευαισθησία. Χωρίς σχεδιαστικές αδυναμίες και δεξιοτεχνικά μπουρδουκλώματα, τα έργα φανερώνουν την εσωτερική του παρόρμηση, τις χρωματικές τους δονήσεις και την τεχνική τους καθαρότητα. Εικόνες που αναδύονται από τα μυστικά πάθη της ψυχής και αποκαλύπτουν το ύφος της δημιουργικής του πνοής, αφού η ζωγραφική του ταυτίζεται με την ικανότητα να ωθείται προς το άγνωστο».

Ο Πίτερ Κατσίχτης, με επιτυχημένη πορεία στις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, ξεκίνησε να ζωγραφίζει στη Νέα Υόρκη πριν από 40 χρόνια και συνέχισε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα επιστρέφοντας στη γενέτειρα, πριν από περίπου 20 χρόνια.

ΚΑΤΣΙΧΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (6)

Πηγή: https://www.ekirikas.com/ (Photo: Panoulis)

Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου 2024.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας Πάρκο Ελευθερίας.

Ωρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 έως 19:00

Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00

Δευτέρα Κλειστά

ΚΑΤΣΙΧΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (4)

ΚΑΤΣΙΧΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (3)

ΚΑΤΣΙΧΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (5)

ΚΑΤΣΙΧΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1)

Last modified on Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 20:29

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.