Π.Κουμουνδούρος: Μας χρειάζεται ένα ηγετικό στην κοινωνία κόμμα και όχι μόνος του, ένας χαρισματικός ηγέτης

Οι διαδικασίες της εκλογής Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ολοκληρώθηκαν. Σειρά τώρα έχει ένα συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης , έπρεπε να έχει προηγηθεί κατά την άποψή μου. Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί δεν μπορεί να λυθούν οι εσωκομματικές διαφορές, που λίγο αφορούν την κοινωνία, αλλά για να διατυπωθεί το πολιτικό σχέδιο και να φύγουμε μπροστά. Για ένα Αριστερό Δημοκρατικό Προοδευτικό  κόμμα ηγετικό μέσα στην κοινωνία.

Η διπλή εκλογική ήττα του καλοκαιριού,  η απρόσμενα ξαφνική  παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η ανορθόδοξα βιαστική εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς την  διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου, έφερε στην επιφάνεια υπαρκτές παθογένειες, που προϋπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια στον πολιτικό σχηματισμό και κρύβονταν για πολλούς και διαφόρους λόγους κάτω από το χαλί.

Προφανώς δεν έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν τήρησε κατά γράμμα τις θεωρίες του Μαρξ.

Ούτε βέβαια γιατί ήταν ποιο  πολύ αριστερό ή ποιο πολύ  κεντρώο κόμμα.

Η «μεσσιανική» λειτουργία του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν αρκετή. Είχε ατροφήσει, είχε βγει εκτός μάχης  αυτό που λέγεται κόμμα, κομματικός μηχανισμός.

Δεν μεταφέρθηκε ποτέ ο προβληματισμός, οι αγωνίες, οι ανάγκες των ανθρώπων και τις κοινωνίας στην ηγεσία.

Δεν μεταφέρθηκε ποτέ το πολιτικό μήνυμα μας για τα μύρια όσα προβλήματα αντιμετωπίζει κάθε μέρα ο πολίτης, στον πολίτη.

Ατρόφησε αυτός ο πολλαπλασιαστικός ενεργητικός μηχανισμός. Τα μέλη μας παρέμεναν σε πολιτική χειμερία νάρκη. 

Ασαφέστατη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, αδυναμία κοινωνικής σύνδεσης, μεγάλο οργανωτικό έλλειμα, λειτουργικές ανεπάρκειες, επικοινωνιακή ανυπαρξία αλλά και το κλείσιμο ενός ιστορικού πολιτικού κύκλου, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες, που συνετέλεσαν στην ήττα των εκλογών και επιτάσσουν σήμερα την ανάγκη για μια ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του κόμματος.

Θα  επιχειρειρήσουμε ένα άλμα στο κενό; όχι βέβαια. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει χαρακίρι εξαγνισμού. Οι εμπειρίες της προηγούμενης περιόδου θετικές ή αρνητικές αποτελούν τον «μπούσουλα» για την επόμενη μέρα.

Η περίοδος 2012-2015 κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπολιάζεται από την ριζοσπαστική κοινωνική δράση, επαναφέρει την ανάγκη, σε μια άλλη εποχή, ο πολιτικός φορέας να ακούσει την αγωνία της πλατιάς πλειοψηφίας, που αντιμετωπίζει διαδοχικές κρίσεις.

Η σχέση με τους ανθρώπους πρέπει να είναι συνεχής και αλληλοτροφοδοτούμενη.

Η κυβερνητική περίοδος 2015-2019 επίσης ανέδειξε παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, ότι η Αριστερά και ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει και μάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολες περιόδους. Αναδείχθηκε επίσης η αναγκαιότητα σημαντικών παρεμβάσεων στο κράτος και στους θεσμούς που οδηγούν σε περισσότερη δημοκρατία, σε ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, σε στήριξη των αδυνάμων κλπ

Η αντιπολιτευτική περίοδος 2019-2023 έφερε στο φως αρκετές αδυναμίες, που απέδειξαν, ότι λανθασμένα ορισμένοι νόμιζαν, ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας είναι δεδομένος σύμμαχος. Όταν δεν αφουγκράζεσαι τις κοινωνικές διεργασίες, προφανώς βγάζεις λανθασμένα συμπεράσματα.

Φτάνοντας βιαστικά και αγκομαχώντας στην διαδικασία της προεδρικής εκλογής, ακούστηκαν χαρακτηρισμοί και λεκτικές και προκλητικές  υπερβολές, που μας άφησαν άφωνους, αλλά ταυτόχρονα κουκουλώνουν και τις βαριές μας πολιτικές ευθύνες.

Είναι εύκολοι και ανέξοδοι οι ισχυρισμοί για «φυτευτούς», προδότες και υπονομευτές, όταν αρνούμαστε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Στην εποχή που ζούμε σε πολύ πυκνό χρόνο συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες απαιτούν επεξεργασίες, συζήτηση, συλλογικότητα και δημοκρατία μέσα στο κόμμα. Για να προκύψουν λοιπόν απαντήσεις κατανοητές από την κοινωνία χρειάζεται ένα συνέδριο σύνθεσης, αυτοκριτικής και προοπτικής για να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο που  ζωγραφίζει την πανσέληνο  του μέλλοντος. Αυτό το συνέδριο χρειαζόμαστε για να φύγουμε μπροστά.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσφατα εξέλεξαν κατά πλειοψηφία τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Αυτό αποφάσισαν άλλωστε τα μέλη, που είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εδώ φυσικά δεν δίνεται σε κανέναν λευκή επιταγή. Την ενότητά μας και την μετέπειτα πολιτική μας  πορεία, δεσμευόμαστε να την σφυρηλατήσουμε καθημερινά σε ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική μας βάση και όχι σε αόριστους και απροσδιόριστους αφορισμούς. Με συλλογικές διαδικασίες, με κομματικότητα, με δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις που θα τις υπηρετήσουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις.

Οι πολιτικές επιλογές τις κυβέρνησης είναι πλέον δεδομένες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει τώρα να αναδείξει ποιόν εξυπηρετούν όλες αυτές οι εφαρμοζόμενες και σχεδιαζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και ποιόν εξυπηρετεί η κοινωνία της ατομικότητας και του ατροφικού κοινωνικού κράτους.

Γι’ αυτό το νέο λοιπόν ξεκίνημα μας χρειάζεται ένα ηγετικό στην κοινωνία κόμμα και όχι μόνο του ένα χαρισματικό ηγέτη.

Παναγιώτης Κουμουνδούρος

Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.