Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ευρώτα: ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... ΚΑΥΣΗ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων στις πύλες του  σκουπιδοεργοστασίου της Σκάλας ,έφτασαν τις τελευταίες ημέρες ραδιενεργά απόβλητα προϊόντα πιθανότατα πυρηνικής ιατρικής (ραδιοϊσότοπα φάρμακα κα) ή ακτινολογίας τα οποία  εμπίπτουν στην κατηγορία των νοσοκομειακών αποβλήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η "μονάδα" της Σκάλας βρίσκεται κοντά στον Ευρώτα και τις υδρευτικες γεωτρήσεις της περιοχής.
Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι τεράστια και χρήζουν άμεσης απάντησης.
- Πως είναι δυνατόν να φτάνουν στις πύλες του εργοστασίου ραδιενεργά απόβλητα των οποίων η  διαχείριση απαιτείται να πραγματοποιειται από εξειδικευμένο προσωπικό σε  ειδικά διαμορφωμένους χώρους με την αρωγή επιστημονικών φορέων παρόλο που  η σύμβαση που έχει υπογραφεί προβλέπει διαχείριση μόνο οικιακών απορριμμάτων?
-Ποιο το είδος ποια η ακριβή προέλευση των αποβλήτων αυτών και ποιος ο βαθμός επικινδυνότητας τους;
- Πως διασφαλίζεται η υγεία  των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή για αρκετή ώρα κατά την συγκομιδή και την μεταφορά με φορτία  τα οποία είναι ραδιενεργά?
-Ποια η κατάληξη των αποβλήτων αυτών ,τα οποία  εδώ και μέρες "κόβουν  βόλτες" κυριολεκτικά στην Λακωνία χωρίς να τηρούνται ουσιαστικά  μέτρα ασφαλείας για τους  πολίτες και τους  εργαζόμενους;
-Ποιος ο φορέας που διαθέτει την τεχνογνωσία να παρέχει την κατάλληλη "πιστοποίηση" για την απόθεση των αποβλήτων αυτών?
  Η ανάδοχος εταιρεία και η περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλουν να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά και να δώσουν στην δημοσιότητα όλα τα έγγραφα για την προέλευση το βαθμό επικινδυνότητας αλλα και τον προσωρινό και οριστικό χώρο απόθεσης των αποβλήτων αυτών.
 
Αναφορικά με τις εξελίξεις αυτές, αλγεινη εντύπωση προκαλεί για μια ακόμα φορά η στάση της δημοτικής αρχής που είναι προκλητικά  απούσα από την υπόθεση της  διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος  την ίδια ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την παραγωγή <<δεύτερογενους καυσίμου>> από τις μονάδες απορριμμάτων της Πελοποννήσου δηλαδή την προώθηση της  καύσης.
Τα παραδείγματα της τεράστιας αύξησης των νεοπλασιών στο Βόλο που λειτουργεί μονάδα καύσης σύμφωνα με μελέτες του Παν.Θεσσαλιας, των υψηλοτατων ραδιενεργών επιπέδων  που έφεραν στο φως μετρήσεις από τους ΧΥΤΑ  Φυλής και Μαυροραχης μας δείχνουν τι "κόλαση" ετοιμάζουν για το τόπο μας αν δεν τους βάλουμε εμπόδια αν δεν τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω τις εξαγγελίες που με τόσο θράσος κάνουν θυσιάζοντας τις ζωές μας για να θυσαυριζει ένας ενεργειακός όμιλος και οι παρατρεχαμενοι του.
 
 
 
 
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.