Π.Κουμουνδούρος: Ναι, η ΝΔ έχει δύο ψυχές, η μία όμως είναι υποταγμένη

H Ν.Δ είναι ένα κόμμα που συνυπάρχουν δύο Ν.Δ. Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη που κυριαρχεί και η ηττημένη Ν.Δ. Ας το παραδεχθούμε για να το έχουμε ως πολιτικό δεδομένο ενόψει των εξελίξεων, γιατί η καλλιέργεια προσδοκιών που διαψεύδονται, χρόνια αποτελεί σημαντικό λάθος πολιτικής εκτίμησης.

Ναι, η Ν.Δ. έχει δύο ψυχές, η μία όμως είναι υποταγμένη, είναι σε καταστολή.

Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη δεν είναι πλέον το Μαξίμου. Είναι σύστημα εξουσίας που βασίζεται κυρίως σε πασοκογενή στελέχη του σημιτικού εκσυγχρονισμού σε κόμμα-κράτος-μίντια.

Αυτοί δεν είναι δεξιοί, δεν έγιναν ποτέ δεξιοί, ίσα-ίσα που έκαναν τη Ν.Δ. «σημιτική». Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. λένε και ψηφίζουν τα αντίθετα από αυτά που μέχρι τώρα πίστευαν. Έγιναν αυτό που αποστρέφονταν όταν μπήκαν στην πολιτική - ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι κλασικό παράδειγμα, αλλά όχι το μόνο.

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι ασκούν την εξουσία με έναν κυνικό ορθολογισμό και τρόπους που ικανοποιούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα μπορούσαν να κάνουν αυτά ή τα αντίθετά τους με την ίδια (σχετική) αποτελεσματικότητα και να δικαιολογήσουν και τις δύο επιλογές τους. Παράδειγμα. Ο (υποτίθεται φιλελεύθερος) υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δεν δίστασε να βουτήξει στον αντικομμουνισμό όταν χρειάστηκε να απαντήσει στο ΚΚΕ για την ισότητα στον γάμο. Του ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν έχει καταδικάσει στρατόπεδα συγκέντρωσης ομοφυλοφίλων στην… Κούβα! Κάποτε ζητούσαν δηλώσεις εθνικοφροσύνης, τώρα σεξουαλικής ορθότητας…

Την ίδια ώρα μέσα στη Ν.Δ. υπάρχει και η άλλη Ν.Δ, αυτή που αποδέχεται την ιδεολογική της ήττα (52 στους 158 βουλευτές), αυτή που πάει με εντολή Μαξίμου για καφέ στο Κολωνάκι όταν μιλά ο πρώην πρωθυπουργός της Ν.Δ. για να μην χάσει την υπόσχεση ότι κάποτε μπορεί να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη. Αυτή η Ν.Δ. έχει καταπιεί τα πάντα. Από τη συγκάλυψη σκανδάλων μέγιστης ηθικής απαξίωσης με πιθανά ποινικές ευθύνες, βλέπε οι υποκλοπές και τα Τέμπη, έως τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με κεφαλικό φόρο, την προσέγγιση με την Τουρκία του Ερντογάν με φόντο παραχωρήσεις στο Αιγαίο ή την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τεκνοθεσίας τους. Αποδείχθηκε λιγοστή και έχασε. στα εθνικά, στα κοινωνικά, στα θέματα νομιμότητας και ηθικής. Σε αυτά που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο συντηρητικό.

Η πολιτική είναι η επίδειξη της ισχύος. Και αυτοί, ακόμα και αν στις ευρωεκλογές θριαμβεύσουν τα υπερσυντηρητικά κόμματα και οι ακροδεξιές απόψεις τους, δεν θα βγουν ούτε να πανηγυρίσουν. Ο Μητσοτάκης μέχρι και μουστάκι θα τους βάλει να ξυρίσουν.

Παναγιώτης Κουμουνδούρος

Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.