Γιάννης Ραχιώτης: "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ & «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»

"ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ & «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»
Άρθρο του Γιάννη Ραχιώτη - Σπάρτη, 8/7/2023
Ετσιθελικά, ένα πολιτικό κόμμα , εμφανίζεται αυτόκλητος εκπρόσωπος όλων όσοι καταγόμαστε ή ζούμε στη Σπάρτη . Χωρίς να μας ρωτήσει, μας χρεώνει με την ιδεολογία του, την πρακτική του και την προϊστορία των στελεχών και των υποστηρικτών του. Χρησιμοποιεί το όνομα της καταγωγής μας , το προσδιοριστικό της δημοτικότητάς μας για να παραπλανήσει για τη δική του προέλευση . Για να παραστήσει ότι οι ιδρυτές και τα στελέχη του προέρχονται από τη Σπάρτη , ότι εκπροσωπούν τους Σπαρτιάτες . Και το χειρότερο, δεν πρόκειται για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.
Προτιμώ να αποφύγω δικούς μου χαρακτηρισμούς για το πολιτικό στίγμα του και να αφήσω να το κάνουν οι εκπρόσωποί του στη Λακωνία, που έγιναν δεκτοί στις 5.7.2023 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα τους δόθηκε ο λόγος για να παρουσιάσουν το κόμμα τους !!!. Ο ένας εξ αυτών χρησιμοποίησε το χρόνο που του δόθηκε για να ζητήσει να βγει ψήφισμα για τη «Μακεδονία» άνευ περαιτέρω διευκρινίσεων και ο άλλος για να πει μόνο δύο πράγματα: α) Ότι ο Κασιδιάρης είναι πολιτικός κρατούμενος και έψεξε το δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν έχει ακόμη εκδώσει ψήφισμα για την απελευθέρωσή του! β) ότι πρέπει να χρωστάμε ευγνωμοσύνη στη χούντα που μας έφτιαξε το άγαλμα του Λεωνίδα και ειδικά στον αρχιπραξικοπηματία Παττακό που το εγκαινίασε . Πιο σαφείς για το πολιτικό τους στίγμα δεν μπορούσαν να είναι .
Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν τους διέκοψε , δεν απάντησε , δεν αντέδρασε! Το ίδιο και ο Δήμαρχος. Τα σχόλια δικά σας…
Ήδη οι διαμαρτυρίες σε ατομικό επίπεδο είναι πολλές. Και σε συλλογικό επίπεδο εκφράστηκαν κάποιες . Εντόπισα μέχρι τώρα κείμενο συλλογής υπογραφών που κυκλοφορούν συμπολίτες μας και ανακοίνωση του Ινστιτούτου Σπάρτης, που ζητάει να κινητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για το ζήτημα. Ίσως , και το εύχομαι, να υπάρχουν και άλλες. Οι αντιδράσεις πρέπει να κλιμακωθούν στο επίπεδο της πολιτικής πίεσης πχ
• Οι βουλευτές Λακωνίας να πάρουν θέση για την καπηλεία του συλλογικού μας ονόματος , να ασκήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο κανονισμός της Βουλής και να ζητήσουν περιορισμό των κοινοβουλευτικών δυνατοτήτων του συγκεκριμένου κόμματος μέχρι να αφαιρέσει τη λέξη «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» από τον τίτλο του.
• Οι ιδιοκτήτες των τοπικών ΜΜΕ στη Λακωνία να αποκλείσουν τους εκπροσώπους του συγκεκριμένου κόμματος όσο συνεχίζει να καπηλεύεται το συλλογικό μας όνομα.
• Οι θεσμικοί , συλλογικοί και οικονομικοί φορείς της Λακωνίας να καταδικάσουν την καπηλεία και να διακόψουν οποιαδήποτε επαφή μαζί τους και κάθε οικονομική συναλλαγή με τους εκπροσώπους του..
Η αντίδραση, όμως, πρέπει να πάρει και νομική διάσταση. Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης παρέστησαν στην παραπάνω συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και – εν συνόψει- εξέφρασαν τη θέση ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομική δυνατότητα προσφυγής κατά της αυθαίρετης και παραπλανητικής εκμετάλλευσης του συλλογικού μας προσδιορισμού.
Η θέση των συναδέλφων μου (δεν γνωρίζω εάν είναι ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία) , στηρίχθηκε στο ότι στο άρθρο 37 του ΠΔ 26/2012 υπάρχει ρητή απαγόρευση χρήσης ως ονομάτων ή συμβόλων κομμάτων μόνο για θρησκευτικά και εθνικά σύμβολα καθώς και για τα σύμβολα της βασιλείας και της χούντας και για τις φωτογραφίες χουντικών. Επίσης γιατί το ΑΕΔ (εκλογοδικείο) εξετάζει αποκλειστικά ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών και μάλιστα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας που έχει πλέον παρέλθει.
Όμως οι επισημάνσεις αυτές δεν εξαντλούν όλες τις νομικές – νομικοπολιτικές παραμέτρους του ζητήματος και προπαντός δεν παίρνουν υπ’ όψη τους αφενός ότι όλα τα δικαστικά όργανα κατά τη δικαιοδοτική τους λειτουργία οφείλουν να παίρνουν υπ’ όψη τους όχι μόνο τις στενές –τεχνικού χαρακτήρα διατάξεις των νόμων αλλά και τις γενικές αρχές του δικαίου και αφετέρου ότι , ειδικά στο χώρο του δημοσίου δικαίου, τα ερμηνευτικά περιθώρια είναι ευρύτατα.
Πιο συγκεκριμένα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:
1. Ο Άρειος Πάγος ( το Α1 τμήμα) έχει πάγια, όχι μόνο προεκλογικά, αρμοδιότητα να επιλύει μεταξύ άλλων και διαφορές σχετικά με το όνομα των κομμάτων ( άρθρο 29 Ν. 3023/2002 ) . Αυτό είναι αυτονόητο αφού δήλωση ίδρυσης κόμματος μπορεί να κατατεθεί οποτεδήποτε , όχι μόνο προεκλογικά , και ο Άρειος Πάγος οφείλει πάντοτε να εξετάζει αν η σχετική δήλωση καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα. Αυτό επιβεβαιώθηκε πολύ πρόσφατα με την ΣτΕ 1088/2023.
2. Δεν υπάρχει διάταξη που να περιορίζει τον κύκλο αυτών που δικαιούνται να προσφύγουν κατά της χρήσης συμβόλου ή ονόματος από κόμμα, ή να τάσσει κάποια αποσβεστική προθεσμία του σχετικού δικαιώματος .
3. Η προγενέστερη κατάθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της δήλωσης ίδρυσης κάποιου κόμματος δεν δημιουργεί κάποιο οιονεί δεδικασμένο που αποκλείει την μελλοντική εξέταση του δικαιώματος χρήσης ονόματος από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου.
4. Εκτός από τους ειδικούς περιορισμούς που θέτει ο νόμος στη χρήση ονομάτων και συμβόλων από τα κόμματα, δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτά σύμβολα ή ονόματα που παραβιάζουν άλλες γενικότερου χαρακτήρα διατάξεις ή δικαιϊκές αρχές . Πχ δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό όνομα κόμματος που περιέχει χυδαίες εκφράσεις ή ύβρεις, παρά το ότι δεν υπάρχει ρητή διάταξη που να το απαγορεύει.
Εν όψει αυτών είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως όνομα κόμματος λέξη ή φράση με την οποία επιχειρείται εξαπάτηση ή παραπλάνηση των ψηφοφόρων ως προς την καταγωγή των ιδρυτών ή των στελεχών του κόμματος ( πχ ότι κατάγονται από τη Σπάρτη ,οπότε οι κάτοικοί της υποτίθεται ότι θα έχουν ένα ειδικό λόγο να τους ψηφίσουν)
Δεν μπορούν επίσης να γίνουν δεκτά ονόματα που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα άλλων , όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας . Αυτή η προσβολή συντρέχει όταν πχ αποδίδεται σε ένα πληθυσμό ( τους καταγόμενους ή τους δημότες της Σπάρτης) το ιδεολογικό κι πολιτικό στίγμα ενός κόμματος χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς οι ίδιοι να ερωτηθούν.
Πέρα, όμως, από τη νομική τεκμηρίωση σαν παράνομης και αντίθετης στο Σύνταγμα της χρήσης από πολιτικό κόμμα ονόματος τοπικού προσδιορισμού /προέλευσης, η αποδοχή τέτοιου δικαστικού/πολιτικού προηγούμενου μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα πολιτικά ζητήματα από αυτά που δημιουργούνται σήμερα στην κοινωνία της Σπάρτης. Αν το όνομα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» γίνει τελικά δεκτό σαν τίτλος κόμματος, δεν θα αποτελέσει εξαιρετικό νομολογιακό προηγούμενο για κόμματα με πιθανό τίτλο « Τσάμηδες» ή « ντόπιοι Μακεδόνες» ή « αρβανίτες» κοκ ; . Η προχειρότητα σε τέτοια ζητήματα είχε πάντα βαριές συνέπειες για τις προοπτικές του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού και οι ασκοί του Αιόλου δεν αργούν να ανοίξουν. Προσοχή λοιπόν!
Καταλήγοντας, είναι γνωστό ότι τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με δικαστικές αποφάσεις . Όμως είναι επίσης γνωστό ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση, μια δικαστική προσφυγή δημιουργεί την κατάλληλη πλατφόρμα για σχετικά ανώδυνη επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Αυτή την πλατφόρμα μπορεί να την προσφέρει μια δικαστική παρέμβαση των συλλογικών φορέων και των πολιτών του Δήμου μας.
Γιάννης Ραχιώτης - Δικηγόρος Αθηνών
Δημότης Δήμου Σπαρτιατών"

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.