Τον Όσιο Λεόντιο εόρτασε η πόλη της Μονεμβασίας

Η πόλη της Μονεμβασίας εόρτασε και φέτος τη μνήμη του Οσίου  Λεοντίου του  Μονεμβασιώτη, το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Δεκεμβρίου 2022.

Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος  του  Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου και με την συμμετοχή κληρικών της περιοχής, κατά τη διάρκεια του οποίου εχρίσθησαν αναγνώστες δυο αξιόλογοι νέοι της περιοχής μας, ο Ευάγγελος Αλεξάκης από την Αγγελώνα και ο Χρήστος Σπυριδάκος από τη Μονεμβασία. Δύο νέα παιδιά τα οποία έρχονται να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν περαιτέρω το Σώμα της Εκκλησίας.

 

 

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο καταγόμενος από τη Μονεμβασία και υπηρετών τη Μητρόπολη Μεσσηνίας αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Αρώνης, ο οποίος μιλώντας για τον εορταζόμενο Όσιο Λεόντιο ανέφερε πως αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα της αληθινής πίστεως, μια και όπως επισήμανε «η πίστη του Αγίου δεν ήταν καρπός συναισθηματικής παρόρμησης ούτε ορθολογιστικής προσέγγισης, αλλά καρπός ελευθερίας, ταπεινότητας, απλότητας και προσευχής». Επίσης παρότεινε όλους να μιμηθούν το θυσιαστικό παράδειγμα του Οσίου Λεοντίου, προκειμένου όπως τόνισε «μέσα σε αυτή τη ψυχρή και απρόσωπη κοινωνία, εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να μεταλαμπαδεύσουμε το Φως της Ορθόδοξης Πίστης και να λάμψουμε με την έμπρακτη και ζωντανή μαρτυρία της χριστιανικής μας ζωής».

Την επομένη κυριώνυμη ημέρα, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Πλήθος πιστών προσήλθαν στον ιερό ναό για να τιμήσουν τον Όσιο Λεόντιο, να προσευχηθούν και να ακολουθήσουν τα βήματά του.

 

 

Κηρύττοντας το Θείο Λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις αρετές του Οσίου Λεοντίου, ο οποίος όπως τόνισε «εγένετο Όσιος με άσκηση πνευματική, με δύναμη και υπομονή». Προέτρεψε όλους να ακολουθήσουν τη ζωή του Αγίου, να προετοιμάζονται πνευματικά, προκειμένου όπως επισήμανε «να ζούμε ως συνειδητοί χριστιανοί». Τέλος αφού αναφέρθηκε στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, χαρακτηρίζοντάς τον ως άξιο ποιμενάρχη που διακονεί επί σειρά ετών τη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αλλά και στον εφημέριο Μονεμβασίας πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, ο οποίος όπως ανέφερε «αποδίδει τη δέουσα ευγένεια και πολιτισμό στην εορτή», αναφέρθηκε στο εκκλησίασμα δηλώνοντας: «Ήρθα σήμερα να χαρώ μαζί σας, να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία και πραγματικά να δω τα πρόσωπά σας, που είναι πρόσωπα ευσέβειας, ευλάβειας και πίστης προς το Θεό».

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, οι Αντιδήμαρχοι  Μονεμβασίας και Μολάων Σταύρος Χριστάκος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Χαραμή και Νεκτάριος Μαστρόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Επίσης παρέστησαν ο Αστυνομικός Λακωνίας Ηλίας Τσιγαρίδης, η Διοικήτρια του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας Ελένη Σωτηροπούλου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας Νεκτάριος Γάγκας και πλήθος κόσμου.

Το monemvasianews.gr συγχαίρει τον εφημέριο Μονεμβασίας πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την άρτια οργάνωση και ευχόμαστε, ο Όσιος Λεόντιος να πρεσβεύει για όλους και του χρόνου, να εορτάσουμε και πάλι με την ίδια λαμπρότητα την εορτή του Αγίου μας. ΠΗΓΗ MONEMVASIANEWS.GR

Last modified on Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 11:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.