Print this page

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας διοργανώνει εορταστικές ξεναγήσεις στον χώρο της Οικίας των Ψηφιδωτών

Νοεμβρίου 18, 2022 0

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο της επίσημης απόδοσης της Οικίας των Ψηφιδωτών στο κοινό της (Δευτέρα 21.11.2022), διοργανώνει εορταστικές ξεναγήσεις στον χώρο από 23 έως 25 Νοεμβρίου 2022.

Ωράριο επίσκεψης: σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από 09:00 έως 12:00 (απαραίτητη τηλεφωνική προσυνεννόηση). Ελεύθεροι επισκέπτες, από 12:00 έως 14:00.

Στην Οικία των Ψηφιδωτών στη Σπάρτη, στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Κων/νου Παλαιολόγου, έχουν αναδειχθεί και αποδοθεί στο κοινό τον τελευταίο χρόνο δύο εξαιρετικής τέχνης κατά χώραν διατηρούμενα ψηφιδωτά δάπεδα, που κοσμούσαν τους χώρους δύο γειτονικών πολυτελών επαύλεων της ρωμαϊκής περιόδου. Οι εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης και ανάδειξής τους διενεργήθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατόπιν πρωτοβουλίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φίλοι των  Ψηφιδωτών της Σπάρτης» και του Προέδρου του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη. Στον χώρο έχουν τοποθετηθεί ειδικές εκθεσιακές κατασκευές, διαδραστική οθόνη με πληροφορίες για όλα τα ψηφιδωτά που έχουν έρθει ανασκαφικά στο φως στην πόλη της Σπάρτης, καθώς και απτικές κατασκευές για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους.

Η πραγματοποίηση του ανωτέρω έργου δημιούργησε ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο στην καρδιά της σύγχρονης πόλης της Σπάρτης, φέρνοντας τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής σε επαφή, με βιωματικό τρόπο και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, με έναν αναβαθμισμένο και αναγνώσιμο πλέον αρχαιολογικό χώρο που προβάλλει  πτυχές του καθημερινού βίου και την υψηλή τέχνη του ψηφιδωτού της Σπάρτης των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων.

www.houseofmosaics.gr

Last modified on Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 17:52