Print this page

Πρωτοβουλία Στ.Αραχωβίτη για την λειτουργία του Παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών

Αυγούστου 10, 2022 0

Πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με το  Αρχείο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου στην γενέτειρά του στις Κροκεές ανέλαβε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, στέλνοντας σχετική επιστολή προς τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ Δήμου Ευρώτα. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για την επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία του Παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών.

Ο βουλευτής ζητά την από κοινού συνάντηση του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου Σπάρτης, του Δήμου Ευρώτα και της Τριμελούς Επιτροπής του Παραρτήματος, για την επανεκκίνηση του διαλόγου και την από κοινού επίλυση των προβλημάτων με τελικό στόχο την άμεση λειτουργία του  Παραρτήματος του Αρχείου στις Κροκέες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής:

09.08.2022

Προς:

  • Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο

2) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ευρώτα κ. Παναγιώτη Πολολό

(για ενημέρωση των μελών του Δ.Σ)

 

3) κα Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου, Υπεύθυνη Αρχείου Νικηφόρου  Βρεττάκου

Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι,

Μετά τις δημοσιοποιήσεις στα ΜΜΕ και των ΜΚΔ ότι δεν λειτουργεί ακόμα και σήμερα Αρχείο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου στην γενέτειρά του στις Κροκεές, ως παράρτημα του Αρχείου Βρεττάκου που λειτουργεί στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, ζητώ να ενημερωθώ σχετικά με το ποιά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν για τη μη λειτουργία του.

Από τα αποδεικτικά στοιχεία που εμφανίζονται προκύπτει ότι:

1.  Έγιναν εγκαίνια λειτουργίας Παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρου  Βρεττάκου το 2012 με αφορμή το ‘’ΕΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ’’, στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών.

2.  Υπάρχει προγραμματική Σύμβαση μεταξύ σας και του Δήμου Ευρώτα το 2013 με 12ετή διάρκεια.

3.  Υπάρχει τριμελής Επιτροπή του Παραρτήματος του Αρχείου για την παρακολούθηση και επίλυση θεμάτων και προβλημάτων για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας μου είναι η διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για την επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργικότητα του Παραρτήματος του Αρχείου στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών.

Θα ήταν περιττό πιστεύω να τονίσω τη χρησιμότητα και την προστιθέμενη αξία της λειτουργίας Παραρτήματος του Αρχείου στις Κροκεές που είναι άλλωστε και ομόθυμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Η επιτυχημένη λειτουργία Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης αποδεικνύει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτών αλλά και της νέας γενιάς για ενημέρωση και μελέτη του ποιητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου.

Είμαι βέβαιος ότι η λειτουργία παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου στις Κροκεές θα λειτουργήσει προσθετικά και θα ενδυναμώσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την λαμπρή προσωπικότητα του ποιητή.

Προτείνω σε ημερομηνία και τόπο που θα συμφωνηθεί, την από κοινού συνάντηση του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου Σπάρτης, του Δήμου Ευρώτα και της Τριμελούς Επιτροπής του Παραρτήματος, για την επανεκκίνηση του διαλόγου και την από κοινού επίλυση των προβλημάτων με τελικό στόχο την άμεση λειτουργία του  Παραρτήματος του Αρχείου στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών.

Με τιμή,

Σταύρος Αραχωβίτης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λακωνίας