Eορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με την εκδήλωση για την παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου «Το Καλογεράκι του Μυστρά».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το Λύκειο Ελληνίδων και η Πνευματική Εστία Σπάρτης συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνοντας εκδήλωση για την παρουσίαση της επανέκδοσης από το Λύκειο Ελληνίδων και τον εκδοτικό οίκο ΚΑΠΟΝ του βιβλίου της Μαρίας Μομφεράτου «Το Καλογεράκι του Μυστρά».

Το Καλογεράκι του Μυστρά, που είχε δημοσιευθεί σε συνέχειες στο περιοδικό Παιδική Ζωή (1927–1931), είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού το οποίο ο αρματολός παππούς του εμπιστεύεται στη στοργική φροντίδα δύο καλογραιών, στο μοναστήρι της Παντάνασσας στον Μυστρά. Η ιστορία αυτή ξεδιπλώνεται από την αυγή της Επανάστασης μέχρι την ημέρα που αποβιβάζεται ο Όθωνας στο Ναύπλιο. Με αφορμή τη διακοσιετηρίδα της Επανάστασης, το Λύκειον των Ελληνίδων και οι εκδόσεις ΚΑΠΟΝ επανέκδοσαν το Καλογέρακι του Μυστρά, παραδίδοντάς το στο αναγνωστικό κοινό για να διηγηθεί ξανά την ιστορία του, που είναι και μια μικρογραφία της ιστορίας του τόπου μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα λάβει χώρα στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, στο πλάτωμα πλησίον της Κάτω Πύλης του Μυστρά, στις 18 Μαΐου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι: κα Ευαγγελία Πάντου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, κα Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, εκδότρια, κα Πολυτίμη Πολυχρονάκου-Αλεξανδρίδη, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, και κα Κατερίνα Δασκαλάκη, Ειδική Γραμματέα του Λυκείου Ελληνίδων.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) στον Νέο Μυστρά.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.