Τον «Οίκου της Ευρώπης»επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας

Τον χώρο του λεγόμενου «Οίκου της Ευρώπης»επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καπονικολό και τον Ειδικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Ράλλη.

Ύστερα από προσπάθειες, από πολλούς για πολλά χρόνια, έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες (αρχικά κατεδάφισης των παραπηγμάτων) ανάπλασης και ανάδειξης των περίφημων ψηφιδωτών, ρωμαϊκής εποχής,της «Οικίας της Ευρώπης», της αρπαγής της Ευρώπης από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία και του Ορφέα που σαγηνεύει με τη μουσική του τα άγρια ζώα!!

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας,

«η ανάδειξη της Οικίας της Ευρώπης έχει και ειδική πατριωτική σημασία για εμάς τους Έλληνες - κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν:

Στο σπουδαιότατο κείμενο του Ηρόδοτου [Ιστορ. 1.1.1-1.4.4], αναφέρεται ότι από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό από την Περσία και την Ασία, και ότι αυτή η αιώνια αντιπαλότητα συνεχίστηκε με τις εισβολές του Δαρείου και του Ξέρξη στην Ελλάδα!:

«ἀπὸ τούτου αἰεὶἡγήσασθαιτὸἙλληνικὸνσφίσιεἶναιπολέμιον. τὴνγὰρἈσίηνκαὶτὰἐνοικέονταἔθνεα βάρβαρα οἰκηιεῦνταιοἱΠέρσαι, τὴνδὲΕὐρώπηνκαὶτὸἙλληνικόνἥγηνταικεχωρίσθαι.»

Δηλαδή από τότε η Ελλάδα = Ευρώπη = Ελλάδα και όχι Τουρκία!»

  • Θυμίζουμε ότι μυθολογικά, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. 

Ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο την απήγαγε στη Κρήτη («επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτιεφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίονάντρονερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…», Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4)!

Έτσι γεννήθηκαν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας την άφησε και γύρισε στον Όλυμπο, η Ευρώπη παντρεύτηκε το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα. Αυτόν διαδέχθηκε ο Μίνωας, ιδρυτής του “Μινωικού Πολιτισμού”, ίσως ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Ετοιμαζόμαστε για τα εγκαίνια!

ΟΙΚΙΑ ΕΥΡ1

Θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Νιάρχος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τις καταλυτικές προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση τουεν λόγω έργου!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.