Γιάννης Παναρίτης:Eπιβάλλεται η παράταση της προθεσμίας υλοποίησης των υπό εξέλιξη έργων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Θέμα: Επιβεβλημένη από τις συνθήκες η παράτασης της προθεσμίας υλοποίησης των υπό εξέλιξη έργων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της 2375/22-09-2022 επιστολή μας για το θέμα – για την οποία δεν έχουμε λάβει απάντηση ούτε πληροφορηθήκαμε για τυχόν ενέργειες παράτασης του προγράμματος – επανερχόμαστε, δυστυχώς, για να καταθέσουμε και νέα δεδομένα που επιβάλλουν την παράταση της προθεσμίας υλοποίησης των υπό εξέλιξη έργων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» τουλάχιστον έως τις 30/06/2023. 

Εκτός από την αδυναμία της ελληνικής και ξένης αγοράς να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση του εξοπλισμού, η οποία συνεχώς αυξάνεται με την βιομηχανία να αδυνατεί να ανταποκριθεί, υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση παράδοσης των μετρητών φωτοβολταϊκών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η λύση των φωτοβολταϊκών δικαίως θεωρείται σημαντική, ειδικά στις μέρες μας και από την ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων θα βγει κερδισμένος και ο ΔΕΔΔΗΕ μιας  και το περίσσιο ηλεκτρικό ρεύμα θα καταλήγει σε αυτόν. 

Όπως τονίσαμε και στην πρώτη μας επιστολή, η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση και η ανάγκη για μείωση κατανάλωσης ενέργειας έχει προβληματίσει τους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών για να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός κτηρίων της χώρας μας βρίσκεται σε χαμηλή ενεργειακή κλάση είναι ένα μείζον ζήτημα το οποίο δεν συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τους και παρουσιάζει μεγάλη κοινωνική αποδοχή. 

Εάν, όμως, δε δοθεί παράταση, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη από εξωγενείς παράγοντες, πολλά εν εξελίξει έργα δε θα ολοκληρωθούν και οι επενδυτές θα χάσουν τα χρήματα που έχουν προκαταβάλει.

κ. Υπουργέ,

Δεδομένης της σημασίας υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος και της ανάγκης για πλήρη απορρόφηση των πόρων αυτού, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας υλοποίησης του συνόλου των υπό εξέλιξη έργων έως και την 30/06/ 2023. Σημειώνουμε ότι τυχόν μικρές παρατάσεις δε θα βοηθήσουν διότι η αγορά απαιτεί χρόνο για να προσαρμοστεί στα δεδομένα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ



                                                                                                                                                 

 

Last modified on Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 15:52

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.