Routelab : Γυναίκα – το αποτύπωμα των στερεοτύπων στην καθημερινότητά της

Social Hub by Routelab #Γυναίκα – το αποτύπωμα των στερεοτύπων στην καθημερινότητά της.

Το Routelab συνεχίζει το ταξίδι του και διευρύνεται. Σε συνεργασία με την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας εγκαινίασε τη σειρά δράσεων του, “Social Hub”, τη Δευτέρα το απόγευμα στον πολυχώρο εκδηλώσεων, «Αγορά Αργύρη».

Το “Social Hub” είναι μια πλατφόρμα φιλοξενίας ανοιχτών συζητήσεων μεταξύ έμπειρων ειδικών και κοινού για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η πρώτη εκδήλωση ήταν σε ένα σημαντικό και αμφιλεγόμενο θέμα - το αποτύπωμα των στερεοτύπων στην καθημερινότητα των γυναικών.

akinosoglou 2

Στο βήμα ανέβηκε για ένα πρώτο χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανισότητα των δυο φύλων στην σημερινή κοινωνία. Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την ευθύνη των γονέων για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών αφού όπως είπε χαρακτηριστικά έχει μεγάλη σημασία για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Ο κύριος Μπονάνος έκλεισε τον χαιρετισμό του προτρέποντας το κοινό να σεβαστεί τη γυναίκα, τη μητέρα, τη σύζυγο και την αδελφή. Να ενισχύσουμε όλοι τη φωνή της γυναίκας που παλεύει για την ισοτιμία.

Η πρώτη ενότητα με τίτλο: Οι έμφυλες ανισότητες από τη θέση της επιστήμης ξεκίνησε με ομιλήτρια την Καρολίνα Ακινόσογλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγο. Η κυρία Ακινόσογλου παρουσίασε μελέτες παγκοσμίου επιπέδου, στις οποίες έχει καταγραφεί η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αναφέρθηκε στις ανισότητες και τα στερεότυπα των δύο φύλων στον τρόπο αντιμετώπισης τους ως ασθενείς, στις «διαφορές» τους και τον σεξισμό στην εργασία και κυρίως στον κλάδο της υγείας. Ακόμη ανέφερε χαρακτηριστικά τις συμβουλές της προς τις νέες γιατρούς «Διεκδίκησε ανελέητα αλλά όχι ελεεινά».

Τον λόγο πήρε ο Γιάννης Κανελλόπουλος, Founder & CEO Code4Thought, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και την προσφορά της στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αναφέρθηκε στα στερεοτυπικά αποτελέσματα που πολλές φορές δίνουν οι αλγόριθμοι, μεταξύ άλλων αυτοί της google και του chat gpt, της OpenAI. Ο κύριος Κανελλόπουλος τόνισε πως δεν μπορείς πλέον να συζητάς για δίκαια και ηθικά ζητήματα αν σε αυτά δεν εμπλέκονται όλα τα μέλη που επηρεάζονται.

panel1 1

Έπειτα ακολούθησε η ομιλία της Ζηνοβίας Κεφαλοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ρίου. Η κυρία Κεφαλοπούλου αναφέρθηκε στα έμφυλα στερεότυπα που παρήχθησαν για χρόνια από τον κλάδο της νευροεπιστήμης μέσω ελλιπών παραπλανητικών ερευνών.  Όπως ανέφερε όμως «από μια απεικόνιση του εγκεφάλου δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αν βλέπουμε άνδρα η γυναίκα. Ο εγκέφαλος είναι το λιγότερο έμφυλο όργανο.»

Τον λόγο πήρε η Άννα Ρούσσου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία αναφέρθηκε αρχικά στην έμφυλη κατανομή στις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως φάνηκε από έρευνες, τις οποίες παρουσίασε, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων σε θέσεις ευθύνης είναι άνδρες, παρόλη την ποσοστιαία πληθυσμιακή υπεροχή των γυναικών στον Α’ και Β’ κύκλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυρία Ρούσσου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων στο πανεπιστήμιο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Οι γυναίκες δεν είμαστε ευαίσθητη κοινωνική ομάδα αλλά ισότιμα άτομα. Αυτή την αντίληψη θα πρέπει να αλλάξουμε».

Ακολούθησε διάλογος ανάλυσης των όσων ειπώθηκαν από τις/τους παραπάνω ομιλήτριες/τες με συντονίστρια την δημοσιογράφο του IONIAN TV, Νατάσα Πατρινού. Ακόμη αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δράσουμε για να πάψουν τα στερεότυπα και να αλλάξει ο κόσμος.

Η δεύτερη ενότητα είχε τον τίτλο «Η δράση φέρνει την αλλαγή!». Πρώτος ομιλητής ο Βασίλης Μάρκου, Δικηγόρος και Νομικός εκπρόσωπος του Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων "Εριφύλη" ο οποίος αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που διαχωρίζει άνδρες και γυναίκες, μεταξύ άλλων στην επιμέλεια των παιδιών και τον ρόλο των γονέων.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Κυριακόπουλος, εκπαιδευτής Krava Maga και μέλος της International Krav Maga Federation (IKMF). Ο ίδιος ανέφερε πως βασική αρχή για να λυθεί ένα πρόβλημα είναι η κατανόηση του. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην βία είτε σωματική είτε λεκτική που δέχονται οι γυναίκες στην καθημερινότητα τους. Σημαντική αναφορά του το γεγονός ότι 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μετά την ηλικία των 15 ετών. Την ίδια ώρα ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους τρόπους που μπορεί να αμυνθεί μια γυναίκα. «Το krav maga και η αυτοάμυνα δεν είναι η λύση που πρέπει να προτάξουμε στην έμφυλη βία».

Στη συνέχεια η Ιωάννα Μιχοπούλου, Εμψυχώτρια Θεατρικών Σπουδών, τόνισε πως απαραίτητη για την αλλαγή των έμφυλων στερεοτύπων είναι η παιδεία.  Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζει σε σχολεία για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις ξεκινώντας από τους εφήβους, κάνοντας αναφορά στα συμπεράσματα σχετικά με τα στερεότυπα που εδρεύουν ήδη στις νεότερες ηλικίες, αλλά και την ανταπόκρισή τους στη μέθοδο αυτή . Ως παραδείγματα καλλιέργειας στερεοτυπικών αντιλήψεων ανέφερε διαφημίσεις, γνωστές παιδικές ταινίες ακόμη και επιτραπέζια παιχνίδια που διαχωρίζουν την θέση των γυναικών από εκείνη των ανδρών.

 Untitled 1

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος του ΙΟΝΙΑΝ TV, Νατάσα Τραγουστή. Στην ανοιχτή αυτή συχήτηση αναλύθηκαν περισσότερο όλα όσα οι παρευρισκόμενοι ανέφεραν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους. Όλοι υπογράμμισαν ως λύση την σωστή διαπαιδαγώγηση από μικρότερη ηλικία.

H τελευταία ενότητα του social hub που διοργάνωσε το Routelab, είχε τίτλο «Γυμνές Αθέατες Ιστορίες». Τον λόγο πήραν η Δήμητρα Καμαρινού, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, αρχαιολόγος-φιλόλογος και συγγραφέας και η Ευδοκία Στάμου - Βασιλειάδου, Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια. Η κυρία Καμαρινού αφού έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικών ρώτησε την κυρία Στάμου αν το μορφωτικό επίπεδο παίζει ρόλο στις κακοποιημένες γυναίκες. Όπως απάντησε η ίδια, δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου των γυναικών που έχουν υποστεί μορφές έμφυλης βίας, ακόμη κι εάν αυτός είναι ο σύντροφός τους. Οι δύο ομιλήτριες αναφέρθηκαν και στις επιπτώσεις που έχουν οι τραυματικές εμπειρίες στην ψυχολογία των γυναικών αλλά και στον φόβο που υπάρχει και την δυσκολία του να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Οι δυο ομιλήτριες μίλησαν για αθέατες ιστορίες, αληθινά γεγονότα και παραδείγματα γυναικών που κακοποιήθηκαν, δίστασαν, τραυματίστηκαν καθώς και για γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να πουν την αλήθεια και να απελευθερωθούν από τα στερεότυπα που στις ημέρες μας μαστίζουν και ταλαιπωρούν τις γυναίκες παρά τον αγώνα που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Το social hub ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και τους παρευρισκόμενους να παρακολουθούν ένα βίντεο μουσικού δρώμενου, αναρτημένο από την διαδικτυακή κοινότητα «Υπέροχες Γυναίκες».  Στο βίντεο αυτό η Ανοιχτή Ορχήστρα, το Μουσικό σχολείο στο Ίλιον και οι μαθήτριες του δείχνουν τον δρόμο ενάντια, στην έμφυλη βία, μέσω της μουσικής, λίγο πριν την πορεία με αφορμή την ημέρα της γυναίκας στο Σύνταγμα, το 2022.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

IONIAN TV

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – pelop.gr – Peloponnisos Fm

Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Σύμβουλος Online

ΣΚΑΪ ΠΑΤΡΑΣ 89,4Fm – skaipatras.gr

UP FM 103.7– Ο σταθμός του Πανεπιστημίου Πατρών

Last modified on Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 21:05

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.