Γεροτζιάφας: "Ο εφησυχασμός μας έφερε σε αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα"

Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τον εφησυχασμό της πρώτης φάσης της πανδημίας λέει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας – Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης. Δεν φρόντισαν για την οργάνωση του συστήματος υγείας ενώ γνώριζαν για το δεύτερο κύμα, ο εφησυχασμός μας έφερε σε αυτή την κατάσταση λέει ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Συζητούσαμε αναφέρει ο κ.Γεροτζιάφας απο τον Σεπτέμβριο με πάραγοντες του Υπουργείου Υγείας για οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά δυστηχώς δεν έχει γίνει κανένα βήμα απο τότε. Δείτε τι είπε ακριβώς σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό σταθμός OPEN σήμερα Δευτέρα 16/11 το πρωί.

«Μετά την λήξη της καραντίνας την άνοιξη δεν δόθηκε καμία σημασία στην οργάνωση του συστήματος  και την εκπαίδευση των ιατρών, ενώ ξέραμε ότι θα έρθει το δεύτερο κύμα.Με αποτέλεσμα σήμερα στην Ελλάδα να το πληρώνουμε πολύ ακριβά , ενώ στην Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε την γνώση αυτής της κατάστασης που κερδήθηκε την προηγούμενη περίοδο, και παρόλο  που το κύμα είναι πολύ μεγάλο είναι πιο διαχειρίσιμο. Αυτό ήταν το λάθος,  περιμέναμε ότι όλα τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα και υιός θα εξαφανιζόταν, ενώ ήταν δεδομένο ότι θα είχαμε το δεύτερο κύμα.

Το δικό μας εργαστήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας  είχε οργανώσει ένα διεθνές συνέδριο στις 9 Ιουνίου με σκοπό την κωδικοποίηση της νόσου και την εκπαίδευση των ιατρών με μεγάλα ονόματα, αλλά αυτό έμεινε εκεί σε ένα Event.

Συζητάμε από το Σεπτέμβριο με παράγοντες από το  Υπουργείο Υγείας αλλά και με μεγάλα group από τον ιδιωτικό τομέα για να οργανωθεί ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά αυτά τα βήματα δεν έχουν γίνει. Το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα  βρισκόμαστε σε αυτή την τεράστια πίεση και να μετράμε τόσους νεκρούς  ανά ώρα, είναι πολύ σημαντικό γεγονός και είναι αποτέλεσμα του εφησυχασμού.»

Last modified on Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 21:38

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.