Ολυμπία Τελιγιορίδου – Σταύρος Αραχωβίτης: «Μεγάλοι χαμένοι οι κτηνοτρόφοι από το νέο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.»

Δεν έχει τελειωμό η θριαμβολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για την  έγκριση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ο καταστροφικός κατ' ευφημισμόν επιτελικός σχεδιασμός της  που οδηγεί σε κατάρρευση την ελληνική γεωργία. 

Πρώτοι και μεγαλύτεροι χαμένοι οι κτηνοτρόφοι, που ουσιαστικά χάνουν σχεδόν όλη την ενίσχυση του πρασινίσματος. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ενισχυθούν μέσω μίας μόνο ετήσιας παρέμβασης των οικολογικών σχημάτων, που αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση και βελτίωση των μόνιμων βοσκοτόπων. 

Η παρέμβαση αυτή συνίσταται σε δύο δράσεις, η πρώτη από τις οποίες αφορά τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης και η δεύτερη την εφαρμογή προγράμματος εμπλουτισμού και βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου. Οι υποχρεώσεις των παραγωγών της πρώτης δράσης, αφορούν είτε την αναστολή της βόσκησης σε βοσκήσιμες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποβάθμισης είτε την μετακίνηση σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες. Η πρώτη δέσμευση αφορά τους μη μετακινούμενους κτηνοτρόφους και η δεύτερη τους μετακινούμενους. 

Από το σχεδιασμό του μέτρου είναι ξεκάθαρο πως καταργείται στην πράξη η ενίσχυση του πρασινίσματος στους κτηνοτρόφους καθώς η συνολική ετήσια ενίσχυση της παρέμβασης ανέρχεται μόλις στα 20 εκ. ευρώ. Επίσης είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (ΔΣΒ) παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες και τη γενναία χρηματοδότηση που έλαβαν οι γαλάζιες περιφέρειες από το ΥΠΑΑΤ, καθώς μετατίθεται πλέον στην «ατομική» ευθύνη του κτηνοτρόφου τόσο η κατάρτιση ετησίου Σχεδίου Διαχείρισης Βοσκοτόπου της εκμετάλλευσής του, με τη συνδρομή «πιστοποιημένου» συμβούλου και την αγορά συστήματος γεωεντοπισμού (GPS), όσο και η αγορά ζωοτροφών για το χρονικό διάστημα που απαιτείται η αναστολή της βόσκησης. 

Συμπερασματικά, δεν φτάνει που δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για την υλοποίηση του μέτρου και που δεν έχουν καθοριστεί ακόμα σε ποιους βοσκοτόπους θα εφαρμοστεί αυτό, ο κτηνοτρόφος καλείται με μέση ετήσια ενίσχυση 60 ευρώ ανά ha, που είναι άγνωστο πως θα δοθεί λόγω της τεχνικής λύσης, να καλύψει και τη διατροφή 2 μηνών που σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης μελέτη του ΓΠΑ στην Αττική,  θα του στοιχίσει περίπου  400 ευρώ, πολύ περισσότερα δηλαδή από την καταβαλλόμενη ενίσχυση.

Την ώρα δηλαδή που το σύνολο του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας  πλήττεται ανεπανόρθωτα από το υψηλό κόστος του πετρελαίου της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη ραγδαία μείωση των ενισχύσεων του.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση εμπαίζει διαρκώς τον παραγωγικό κόσμο της χώρας, όχι μόνο αποδίδοντας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας την ανεξέλεγκτη πολύμηνη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με τη γενικευμένη ανυπαρξία στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, που τώρα αποκαλύπτεται και από το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Προφανώς για το λόγο αυτό δεν έχει αναρτηθεί το εγκεκριμένο σχέδιο και έχουν εξαφανιστεί από τον σχετικό ιστότοπο οι προηγούμενες εκδόσεις του. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για την υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου στήριξης της κτηνοτροφίας,  του εισοδήματος του παραγωγού, της παραγωγής ασφαλών τροφίμων και της προστασίας της φέτας.

Γραφείο Τύπου




Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.