Λιβανός σε Δούκα : "Η αποζημίωση των ζημιών από τον παγετό θα γίνει με ακρίβεια και δικαιοσύνη"

Φεβρουαρίου 03, 2022 0

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τα επιτελεία τους, υποδέχθηκε την Τετάρτη 02/02/2022 και ώρα 6:30 το απόγευμα, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Γ. Δούκας. 

Στη συζήτηση που έγινε, παρουσία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Αντιδημάρχων και των συνεργατών του Δημάρχου, αναδείχθηκαν όλες οι Δημοτικές πρωτοβουλίες για την Αγροτική Ανάπτυξη, τις οποίες η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι είναι πρωτοποριακές και παράδειγμα προς μίμηση και για τους άλλους Δήμους. 

Μετά το καλωσόρισμα από τον κ. Δήμαρχο, τον λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Πρασίνου, κ. Χρήστος Κανακάκος, ο οποίος:

1. Τόνισε ότι ο Δήμος Σπάρτης προχώρησε άμεσα στην αναγγελία για την καταγραφή των ζημιών σε όλες τις περιοχές του Δήμου από τον παγετό και την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης πόρων για τις αποζημιώσεις τόσο για τα δένδρα όσο και για τους καρπούς. Επισήμανε δε ότι χρειάζεται άμεση επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. 

2. Παρουσίασε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τη διοργάνωση της SPARTAGROTICA - μεγάλης Έκθεσης αγροτικών προϊόντων και τη διοργάνωση διεθνούς Συμποσίου για τις καινοτομίες στον Αγροτικό Τομέα!

3. Τόνισε την ανάγκη υλοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων για τους αγρότες. 

4. Πληροφόρησε τον κ. Υπουργό για την Πρωτοβουλία μας για αναδάσωση στον ΧΑΔΑ Αφυσσού το προσεχές Σάββατο 05/02/2022

5. Εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την πολύ γρήγορη εξέλιξη όσον αφορά το έργο του φράγματος της Κελεφίνας και τις σχετικές απαλλοτριώσεις των οποίων οι τιμές μονάδας καθορίζονται ήδη αυτό το διάστημα.

Εν συνεχεία, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης αλλά και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, κα. Γεωργία Δεδεδήμου παρουσίασε:

1. την Πρωτοβουλία του Δήμου Σπάρτης περί δημιουργίας του Συνδέσμου Αγροτικών Επιχειρήσεων & Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της περιοχής μας από την Αναπτυξιακή των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα 

2. την Πρωτοβουλία δημιουργίας του Συνδέσμου Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, καθώς και Φυσικών Αρωματικών και Καλλυντικών και Σαπουνιών και Κεραλοιφών της περιοχής μας από την Αναπτυξιακή των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα

3. την Πρωτοβουλία του ICC WOMEN για την ανάδειξη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στον Αγροτικό Τομέα, στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει ο Δήμος μας ήδη υπογράψει με το Υπουργείο και τον ίδιο!

4. την Πρωτοβουλία της  Αναπτυξιακής  για τη Διευκόλυνση της αδειοδότησης οικοτεχνικής παραγωγής: «Η Επανάσταση των Μικρών»!

Τέλος, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Τουριστικής Ανάπτυξης & Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Ζαχαράκη-Αναστασοπούλου έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων που προγραμματίζονται σχετικά με τον αγροτουρισμό και την γαστρονομία.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός  αφού συνεχάρη τον κ. Δήμαρχο, εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή του για τις πρωτοποριακές αυτές πρωτοβουλίες και δεσμεύτηκε για κάθε είδους στήριξή τους από το Υπουργείο.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της οικοτεχνίας, δήλωσε ότι αποτελεί έναν από τους πυλώνες που προσπαθούν να χτίσουν στο Υπουργείο και πρότεινε τη δημιουργία ενός συλλογικού σχήματος για την καλύτερη προώθηση της προσπάθειας αυτής. Τόνισε τη μεγάλη σημασία της έρευνας και πρότεινε τη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τη γαστρονομία, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού  brand name.

Τελειώνοντας, είπε ότι καθώς συμφωνεί απόλυτα για τη σημαντικότητα της κατάρτισης και εκπαίδευσης των νέων αγροτών, το Υπουργείο έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία πολλών σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το κλείσιμο της συζήτησης, έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος δήλωσε ότι η αποζημίωση των ζημιών από τον παγετό θα γίνει με ακρίβεια και δικαιοσύνη. Ανακοίνωσε δε, ότι η αποζημίωση για τα πορτοκάλια θα διαμορφωθεί στα 0,22 ευρώ ενώ για τα ελαιόδεντρα στα  144 ευρώ/ δέντρο και μάλιστα τόνισε ότι τα 50,5 ευρώ ανά δέντρο, θα δοθούν άμεσα χωρίς να έχουν γίνει εξατομικευμένες εκτιμήσεις!

Δελτίο Τύπου

Εκ του Δήμου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.