ΝΕ Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ: Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των εκπαιδευτικών

Φεβρουαρίου 15, 2023 0
Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Η ατομική αξιολόγηση απορρίπτεται - Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των εκπαιδευτικών

Ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους / τις εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων όλης της χώρας, που συνεχίζουν και κλιμακώνουν αυτή την περίοδο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους διατρανώνοντας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, την αταλάντευτη απόφασή τους να ακυρώσουν την τιμωρητική ατομική αξιολόγηση που επιχειρεί να επιβάλει, βίαια και αυταρχικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται, ψευδολογώντας ανενδοίαστα, ότι πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν έχει αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών και πως μοναδικός στόχος του είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί διαψεύδονται από τη συνολική εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, στην πραγματικότητα η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της κ. Ν. Κεραμέως συνδέεται με μισθολογικές αυξήσεις για ελάχιστους και μειώσεις ή μισθολογική καθήλωση για τους πολλούς, στο πλαίσιο της σύνδεσης μισθού-παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα, όπως προκύπτει άλλωστε και από πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Σημαίνει, επίσης, μια ακόμα αντιπαιδαγωγική πρακτική, που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, έναν από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Σημαίνει, ακόμη, απόπειρα ενίσχυσης της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, ιδίως των νεοδιόριστων, σε μια ευαίσθητη προεκλογική περίοδο. Σημαίνει, τελικά, επιστροφή σε αναχρονιστικές πρακτικές περασμένων δεκαετιών, καταδικασμένες αμετάκλητα στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πεποίθησή μας είναι ότι οι συνεχείς, αποφασιστικοί αγώνες των εκπαιδευτικών, με αποκορύφωμα την 24ωρη πανελλαδική, πανεκπαιδευτική απεργία της 15ης Φεβρουαρίου, μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για εφαρμογή των αναχρονιστικών, αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών της. Τα συντριπτικά ποσοστά με τα οποία ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις των δύο ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, επιβεβαιώνουν την απόφαση των εκπαιδευτικών να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη κανένα τέτοιο σχέδιο.

Από την πλευρά μας, συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στο εκπαιδευτικό κίνημα και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του για την οριστική ακύρωση της κομματικής, τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, της σύστοιχης κατηγοριοποίησης των σχολείων και συνολικά των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/2020 και 4823/2021. Δεσμευόμαστε ότι ως κυβέρνηση θα μονιμοποιήσουμε άμεσα τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που επιχειρεί να κρατήσει σε διαρκή ομηρία η κ. Ν. Κεραμέως.

Δεσμευόμαστε, τέλος, ότι θα προχωρήσουμε σε αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την παιδεία, στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και των αποδοχών των εκπαιδευτικών και στην επαναφορά της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης σε ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.