Γ.Μουζόπουλος: Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος …. είναι ένα τέχνασμα για να διατηρηθεί η τιμή του ρεύματος σε υψηλά επίπεδα!

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος …. είναι ένα τέχνασμα για να διατηρηθεί η τιμή του ρεύματος σε υψηλά επίπεδα! Τι θα γίνει άραγε όταν τελειώσουν οι επιδοτήσεις;

Το βασικό πρόβλημα των ημερών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις όπως καφετέριες, ταβέρνες, ελαιοτριβεία, αγροτικές καλλιέργειες κλπ είναι η ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλοι βρίσκονται σε απόγνωση διότι προκειμένου να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος αδυνατούν να αγοράσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα είδη διατροφής. Εξαιτίας της ακρίβειας του ρεύματος και των καυσίμων, συμβαίνουν συχνά ανατιμήσεις των προϊόντων με αποτέλεσμα η ζωή του Έλληνα να δυσκολεύεται. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη και το γεγονός ότι τος 1\3 των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή βγάζει μηνιαίως λιγότερα από 400 ευρώ, καταλαβαίνουμε τις σημαντικές δυσκολίες της εποχής. Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν ανεξόφλητους τους λογαριασμούς ρεύματος για πολύ μεγάλο διάστημα και αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα συσσωρευμένα ποσά. Δυστυχώς όμως η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, όπως θα αναλυθεί και στη συνέχεια!

Βέβαια πολλοί θα ισχυριστούν ότι το πρόβλημα είναι διεθνές και δεν είναι μόνο ελληνικό. Όμως η χώρα μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης χαρακτηρίζεται από τις πιο ακριβές τιμές χονδρικής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Πληρώνουμε το ρεύμα πιο ακριβά από όλους. Αυτό συμβαίνει διότι οι παραγωγοί αλλά και οι πάροχοι, οι διανεμητές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθορίζουν αυθαίρετα τις τιμές λιανικής δηλαδή την τιμή ρεύματος που πληρώνει ο πολίτης, βάσει της δικής τους εμπορικής πολιτικής και όχι βάσει του πραγματικού κόστους.  Οι ίδιες εταιρείες παραγωγής ρεύματος προσπαθούν να βγάλουν χρήματα σε καιρό κρίσης και μάλιστα με το παραπάνω. Από την άλλη, το κράτος σιγοντάρει στα κέρδη των παραγωγών και των παρόχων με το να επιδοτεί με τεράστια ποσά το ηλεκτρικό ρεύμα. Με την επιδότηση το κράτος συγκρατεί κάπως τις τιμές για τον πολίτη, αλλά η χρέωση που πουλάει ο παραγωγός το ρεύμα, ολοένα και αυξάνεται. Επομένως τα κέρδη του παραγωγού διατηρούνται αυξημένα. Όταν όμως σταματήσει η επιδότηση τότε οι χρεώσεις θα είναι ήδη πολύ αυξημένες και δεν θα μπορούμε να τις πληρώσουμε! Όσο υπάρχει η επιδότηση, οι παραγωγοί αυξάνουν την χρέωση ρεύματος και μόλις σταματήσει η επιδότηση τότε όλοι θα εκπλαγούμε, γιατί θα βρεθούμε προ τετελεσμένων. Διότι οι επιδοτήσεις δεν θα είναι για πάντα, αφού ο κουμπαράς αδειάζει σιγά – σιγά και ελπίζω τουλάχιστον να μην οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο! Αλλά και τώρα, ακόμα και με τις επιδοτήσεις το ρεύμα παραμένει ακριβό. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι τον Ιούνιο η τιμή της κιλοβατώρας ήταν 0.23 λεπτά. Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0.48 (διπλάσια τιμή σε σχέση με το τιμολόγιο Ιουνίου). Τον Σεπτέμβριο η τιμή ήταν 0.78 (σχεδόν 3.5 φορές πιο πάνω από την τιμή Ιουνίου). Τον Οκτώβριο η τιμή ήταν 0.59 (δυόμισι φορές πάνω). Τον Νοέμβριο η τιμή προβλέπεται να είναι 0.39 (μιάμιση φορά πάνω). Οι εταιρείες ρεύματος με την αύξηση της τιμής που έκαναν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δημιούργησαν ένα οικονομικό πλεόνασμα για να μην χάσουν κέρδη και παρόλο που κατεβάζουν την τιμή διότι έχουν απόθεμα αφού μας ξεζούμισαν πρώτα, όσο και να κατεβάσουν την τιμή, η αξία του ρεύματος παραμένει υψηλή. Όλα αυτά παρόλο την αναστολή της ρήτρας προσαρμογής ...δυστυχώς άλλη κοροϊδία!

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προστατεύει τους λίγους, τους παραγωγούς ρεύματος, τους μεγαλοεπιχειρηματίες για ψηφοθηρικούς λόγους, αγνοώντας τους πολίτες. Πρόκειται για μια πρωτοφανή αναλγησία!

Πρέπει να γίνει αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ εδώ και 10 μήνες. Η τιμή του ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής να μην ξεπερνάει μια συγκεκριμένη τιμή, μια τιμή που να μπορεί να την αντέξει και να μην ζει για να πληρώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος μόνο. Δεν γίνεται να τρως φασόλια και μακαρόνια κάθε μέρα προκειμένου να πληρώνεις το ρεύμα!

Με τις επιδοτήσεις  χάνουμε όλοι οι άλλοι εκτός από τους παραγωγούς ρεύματος. Αυτά τα λεφτά τα στερούμαστε από αλλού. Οι επιδοτήσεις τους τρεις μήνες που εφαρμόζονται, αγγίζουν τα 4,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,7 δισ. και προέρχονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό που σημαίνει ότι στερούμαστε αυτά τα χρήματα από άλλους τομείς όπως υγεία, παιδεία, πρωτογενής τομέας. Άλλο ποσοστό χρημάτων προέρχεται απευθείας από την τσέπη των καταναλωτών δηλαδή από την φορολόγηση των Ελλήνων, ενώ ένα άλλο μεγάλο ποσοστό χρημάτων προέρχεται από Ταμεία που στόχο είχαν να χρηματοδοτήσουν την ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη, αλλά και από επενδύσεις που αφορούν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και αναφέρονται στην εκμετάλλευση του ήλιου και του αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούμε να οδηγούμαστε σε εναλλακτικές μορφές ηλεκτρικής ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, που θα ανακουφίσουν την ακρίβεια του φυσικού αερίου. Εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης τα επιδόματα γυρίζουν πίσω στους παραγωγούς ρεύματος ως κέρδος λόγω των αυξημένων τιμών, οι οποίοι κερδοσκοπούν εν καιρώ κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει λοιπόν την επιβολή ενός κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, δηλαδή στο ποσό που πληρώνει ο πολίτης, ώστε οι πιο ευάλωτοι πολίτες και επιχειρήσεις να είναι προστατευμένοι. Να υπάρχει δηλαδή ένα όριο στην τιμή πώλησης του ρεύματος που να μπορεί να το αντέχει ο καταναλωτής. Γιατί το μέτρο αυτό  επιμερίζει δίκαια το κόστος του ρεύματος μεταξύ κράτους, παραγωγών και καταναλωτών, χωρίς να δημιουργεί υπερκέρδη σε λίγους εις βάρος των πολλών. Αυτό θα μας προστατέψει στο μέλλον όταν τελειώσουν τα επιδόματα.

Καταλαβαίνετε όλοι ότι η τιμή του ρεύματος πρέπει να πέσει, σε πραγματικά επίπεδα και να πάψει να ικανοποιεί τις ορέξεις των παραγωγών. Η επιδότηση φαινομενικά ευνοεί τους πολίτες, αλλά είναι ένα τέχνασμα για να διατηρηθούν οι τιμές του ρεύματος στα ύψη και μόλις οι επιδοτήσεις σταματήσουν τότε θα είναι τόσο ψηλά που όσο και να τις μειώσουν πάλι θα ζητάνε τα μαλλιά της κεφαλής μας.  Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην ενεργειακή κρίση και όχι μόνο οι καταναλωτές.

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την φορολόγηση των υπερκερδών, πέρα από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, στους παρόχους αλλά και στις εταιρείες εμπορίας, διύλισης και μεταφοράς ορυκτών καυσίμων, όπως είναι τα διυλιστήρια και οι έμποροι Φυσικού Αερίου.

Έτσι θα ανακουφιστεί πραγματικά ο πολίτης, όταν πληρώσουν το τίμημα και οι παραγωγοί ρεύματος και όχι με το να τους ταΐζουμε με το παραπάνω. Το κράτος πρέπει να πάψει να σιγοντάρει την αισχροκέρδεια των παραγωγών ρεύματος.

Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Υποψήφιος Βουλευτής με το  ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στο Ν. Λακωνίας

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.